'Voor de stilte' filmhuis Den Haag

6 mei 2015

Documentaire ‘Voor de stilte’ is op 14 april en 28 april in het Filmhuis in den Haag met een inleiding van het Jacobshospice en na afloop een gespreksronde met regisseur en coordinator van het Jacobshospice.

Maastricht, 10 maart 2015 - Na vele succesvolle vertoningen in Limburg gaat de documentaire ‘Voor de stilte’ van de Limburgse filmmaker Richard Dols nu ook landelijk op tournee.
 
Dols raakt met zijn film de actuele discussie van de decentralisatie in de zorg. Waar de zorg tegenwoordig meestal in harde economische termen wordt beschouwd, kijkt Dols vooral naar de zachte kant. Wat gebeurt er met je als je weet dat je gaat sterven? En wat kan de reguliere zorg leren van de zorg die gegeven wordt in een hospice?
 
Aan de hand van talenten en herinneringen ontmoeten we zeven mensen in verschillende hospices in heel Nederland, die hun persoonlijk verhaal met ons delen in de laatste levensfase, die op een indringende manier door Dols wordt neergezet. In het zicht van het nadere einde worstelen allen op geheel eigen wijze met hun angsten. In deze laatste maanden blijkt dat het leven hen meer te bieden heeft dan zij zelf hadden verwacht, waarin we o.a. de liefde voor de natuur, een crimineel verleden en een levenslang geheim ontrafelen.

Richard Dols is zelf na de dood van een goede vriend geïnspireerd geraakt om overlijden in algemene zin beter bespreekbaar te maken. Hij vraagt zich af hoe het komt dat zoveel mensen in hun laatste levensfase in een hospice ‘opleven’.
 
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, het Dela Goede Doelen Fonds en crowdfunding via Cinecrowd. De landelijke tournee is opgezet door Stichting Zuyderzigt samen met Lumière Cinema Maastricht. Voor deze landelijke tournee wordt samengewerkt met hospices in de omgeving van filmhuizen en Actiz, de brancheorganisatie voor zorgondernemers.
 
Op dit moment staan de volgende vertoningen in het Filmhuis in den Haag gepland:14 april en 

25 maart: Eindhoven, Filmhuis Plaza Futura
02 april: Heerlen, Filmhuis De Spiegel 
14 april: Den Haag, Filmhuis Den Haag 
15 april: Tilburg, Filmhuis Cinecitta 
21 april: Leeuwarden, Slieker Film
13 mei: Nijmegen, LUX
2 juni: Utrecht, Louis Hartlooper Complex
10 juni: Groningen, Groninger Forum
 
Voor meer data en informatie kijkt u op www.voordestilte.nl

Noot voor de pers: Voor de Stilte heeft inmiddels al meer dan 1300 bezoekers getrokken en werd geselecteerd voor IDFA Docs For Sale 2014. Richard Dols heeft eerder (korte) maatschappelijke documentaires gemaakt rondom thema’s als Alzheimer, ervaringsdeskundigen binnen de geestelijke gezondheidszorg en sociale problemen in zogenoemde achterstandswijken. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren gewerkt aan verschillende Limburgse portretten en aan de bij de regionale omroep L1 uitgezonden televisieproductie Zelf&Co over de decentralisatie van de zorg.

Voor meer informatie:
Anne Cobben, Zuyderzigt
Mail: anne.cobben@zuyderzigt.nl
Zuyderzigt: www.zuyderzigt.nl
Website: www.voordestilte.nl
FB: www.facebook.com/Zuyderzigt?ref=hl
 
De mogelijkheid voor een interview via:
Richard Dols, Zuyderzigt
Mail: info@zuyderzigt.nl
Zuyderzigt: www.zuyderzigt.nl
Website: www.voordestilte.nl
FB: www.facebook.com/Zuyderzigt?ref=hl
Interview met Richard Dols: www.l1.nl/video/maastrichtenaar-maakt-film-over-laatste-levensdagen-richard-dols-l1lt-24-mrt-2014

Stichting Vrienden van het Jacobshospice

p/a Koningin Emmakade 160, 2518 JL Den Haag
070 308 10 81
info@steunhetjacobshospice.nl

IBAN NL46 RABO 01 2994 8284 • ANBI 8161.73.382 • KvK 41160570

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

De Stichting maakt gebruik van een privacy protocol. Klik hier om het document te downloaden

Powered by AllesOnline.nl